De VO2max berekenen, kan dat wel?

VO2max, VO2max meten -

De VO2max berekenen, kan dat wel?

Jouw VO2max berekenen? Online zijn er vele tools beschikbaar om de VO2max te berekenen. De meeste zijn allang achterhaald of niet geschikt voor de Nederlandse bevolking. In dit artikel vertel ik je waarom je beter NIET je VO2max kan berekenen

Auteur: Timo van den Bogaard (MSc. Bewegingswetenschappen)

 

De VO2max berekenen

Snelle berekeningen klinken aanlokkelijk: je vult je leeftijd en activiteiten niveau in en voilà: je hebt de VO2max.

Het probleem is dat deze berekeningen zijn gebaseerd op een specifieke populatie waarbij een aantal aannames worden gedaan. Die berekeningen kunnen alleen accuraat zijn als jouw situatie aan al die aannames voldoet. In het geval van een berekening van de VO2max zijn jouw leeftijd, sportverleden, genen en nog vele andere variabelen belangrijk. 

Deze moeten dus zoveel mogelijk overeenkomen met de aannames achter de formule. De kans dat dat voldoende overlapt is klein. Daardoor word je met die formules op het verkeerde been gezet. 

Dit is ook het probleem van de VO2max die Garmin en Polar laten zien: deze kan flink afwijken. Volgens een recente studie gemiddeld zo'n 5-7%. In mijn geval is die afwijking nog veel groter: mijn horloge zegt 50 ml/kg/min, maar mijn VO2max test zegt 62 ml/kg/min...

 

 

De VO2max meten

Met een VO2max test kan je de VO2max erg nauwkeurig meten. Hiervoor voer je een inspanningstest uit op de fiets of loopband van zo'n 10-30 minuten. Bijkomend voordeel is dat je gelijk inzicht krijgt in je omslagpunten en hartslagzones. Dit maakt je trainingen een stuk efficiënter. 

 

 

VO2max berekenen of meten

Je voelt de conclusie al een beetje aankomen: de VO2max meten is een veel betere optie dan de VO2max berekenen. Je VO2max meten doe je met een VO2max test. Kies hierbij een test die bij jouw sport past. 

De hardlooptest past het beste bij rennende sporten zoals hardlopen, voetbal en tennis. Een fietstest is het meest geschikt voor zittende sporten zoals wielrennen, mountainbiken en roeien.

 


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd