Wat is intervaltraining en is het wat voor jou?

Intervaltraining, Intervaltraining hardlopen, Intervaltraining wielrennen -

Wat is intervaltraining en is het wat voor jou?

Intervaltraining wordt door veel hardlopers, fietsers en andere duursporters gebruikt om de prestatie te verbeteren. Maar wat is intervaltraining eigenlijk en is het geschikt voor jou? 

Auteur: Timo van den Bogaard (MSc. Bewegingswetenschappen)

 

 

Wat is intervaltraining? 

Intervaltraining is een trainingsvorm waarbij intensieve intervallen afgewisseld met rustige intervallen. Dit is anders dan een duurtraining, aangezien je daarbij op een continue (lage) intensiteit sport. Bij intervallen wissel je dus van tempo: het ene interval is intensief, terwijl het volgende interval rustig aanvoelt.

Intervaltraining heeft vele voordelen. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat het effectiever is dan duurtraining, terwijl andere precies andersom beweren. Ze zijn het er wel over eens dat intervaltraining een mooie aanvulling is op duurtraining. 

 

 

Intervaltraining om de conditie te verbeteren

Alle voordelen van intervaltraining hebben als gevolg dat de conditie verbetert. Dit maakt intervaltraining zeer geschikte en tijd efficiënte training voor alle sporten waarbij de conditie een belangrijke rol speelt. Denk hierbij aan hardlopen, wielrennen, roeien, voetbal, crossfit, hockey, schaatsen en ga zo maar door. Eigenlijk bijna alle sporten.

Nu ik dit schrijf besef ik me dat een betere vraag is: voor wie is intervaltraining niet geschikt?

Intervaltraining is minder geschikt in de volgende situaties:

  • Als maximale kracht van belang is bij jouw sport (Olympic lifting)
  • Als je zeer blessuregevoelig bent
  • Als het extreem warm is

 

 

Verschillende vormen van intervaltraining

Nu je weet wat intervaltraining is en dat het geschikt is voor jou wordt het tijd om er mee te starten of de intervaltraining te fine-tunen. 

Intervaltrainingen zijn er in alle soorten en maten, er zijn echt oneindig veel vormen. Niet iedere vorm zal geschikt zijn voor jou. Het is daarom belangrijk dat je de juiste intervaltraining kies. 

Hier lees je welke intervaltraining het beste bij jou past. 

 

 

 

Dus, ga jij met intervaltraining aan de slag?

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat intervaltraining is en of het bij jouw past. Lees dit artikel om de perfecte intervaltraining voor jou te kiezen. 

Heb je hier nog hulp bij nodig? Stuur ons een whatsappje (rechtsonderin je scherm) en we helpen je graag!