Welke inspanningstest is geschikt voor mij?

Hartslagzones bepalen, Inspanningstest, VO2max, VO2max meten -

Welke inspanningstest is geschikt voor mij?

Een inspanningstest heeft vele voordelen. Zo kan je de VO2max meten en hartslagzones bepalen zodat je efficiënt kan trainen. Er bestaan echter veel verschillende protocollen en ieder protocol heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel bepaal je in 3 stappen welke test het meest geschikt is voor jou.

Snel weten welke test voor jou geschikt is? Scrol naar beneden voor het antwoord!


Welke inspanningstesten zijn er?

Een inspanningstest in een lab wordt gebruikelijk uitgevoerd op je eigen racefiets, fietsergometer of loopband. Het grote verschil zit in de meetapparatuur die gebruikt wordt. Het ene lab meet alleen met een hartslagband of een lactaatmeter, terwijl de ander alleen een ademgasanalyse (met zo’n blauw masker) uitvoert. Beide methodes hebben voor- en nadelen. 

Bij het gebruik van slechts een hartslagmeter is VO2max meten en hartslagzones bepalen onmogelijk, dit kan alleen gebeuren met een schatting en is vaak niet nauwkeurig. Wanneer alleen een ademgasanalyse wordt gebruikt kan de VO2max nauwkeurig worden gemeten, maar zal het niet altijd mogelijk zijn de hartslagzones te bepalen.

 

Bij Het Inspanningslab gebruiken we daarom alle 3 de meetmethodes. Zo kunnen we de VO2max en maximale hartslag meten en zeer nauwkeurig hartslagzones en training zones bepalen.


Stap 1) Bepaal jouw doelstelling

Wat wil je bereiken, en welke vraag wil je beantwoorden met de inspanningstest? Dit is de belangrijkste stap bij het kiezen van de juiste inspanningstest. Wanneer je dit helder hebt, volgt het juiste inspanningstest protocol automatisch. Ik raad je aan om hier even over na te denken voordat je verder leest. 

Veel gehoorde doelen of vragen die ik in de praktijk hoor:

 • “Ik wil weten hoe goed mijn conditie is”
 • “Ik heb weinig tijd om te trainen, hoe kan ik het best mijn doel halen?”
 • “Wat zijn mijn hartslagzones?”
 • “Ik merk dat ik niet meer beter of sneller wordt, hoe doorbreek ik dit?”
 • “Ik wil fit worden!”

Wanneer voor het behalen van jouw doel belangrijk is om accurate hartslagzones en trainingszones te bepalen kan je het best voor een langere inspanningstest protocol kiezen. Bijvoorbeeld 3 minuten blokken. Dit zijn bij ons de “Inspanningstest gevorderd” en “Inspanningstest uitgebreid”. Wil je alleen weten hoe goed jouw conditie is of ben je net begonnen met sporten raad ik je aan om een inspanningstest met kort protocol te boeken. Bij ons is dat de “Inspanningstest”.

Wat is voor jou het belangrijkste?Stap 2) Wees sport specifiek

Misschien een inkoppertje maar erg belangrijk. Als je een hardloper bent, is het belangrijk dat je een inspanningstest hardlopend doet. Wanneer je de test op de fiets doet zullen de hartslagzones voornamelijk van toepassing zijn op het wielrennen. Er zijn wel vuistregels om de hartslagzones voor het hardlopen te bepalen uit een fietstest (overal 10 slagen bij optellen), maar dit is niet echt accuraat.

Wanneer je een andere sport beoefend dan hardlopen of fietsen (bv. schaatsen, skeeleren, fitness etc.) is het verstandig om de test op een fiets te doen. Het is namelijk makkelijker om een maximale inspanning te leveren op een fiets en dus de VO2max en hartslagzones accuraat te bepalen. 

Dus: hardlopers doen een inspanningstest op de loopband, fietsers en andere sporters op de fiets. Triatleten kunnen het best beide doen met onze speciale Inspanningstest Triatlon.Stap 3) Wat wil ik na mijn test?

Als jij precies weet hoe je aan de slag kan met de trainingszones om jouw doel te behalen kan je de  “Inspanningstest gevorderd” boeken. Echter, wanneer je wel wat hulp bij de trainingsopbouw, efficiënt trainen in het algemeen, voeding etc. kan gebruiken raad ik je een “Inspanningstest uitgebreid” aan. 


Bij een “Inspanningstest uitgebreid” is de bespreking van de resultaten en training implicaties een stuk uitgebreider. Daarnaast ontvang je een gepersonaliseerd 12-weeks trainingsschema en 1 maand gratis coaching. Tijdens deze coaching neem ik 2 keer per maand contact met je op om je te helpen met:

 • Structuur inbouwen
 • Voeding
 • Algemene trainingstips
 • Evenement voorbereiding
 • Al het sportgerichte waar jij behoefte aan hebt

Note: Tijdelijk bevatten alle Inspanningstesten een gepersonaliseerd 12-weeks trainingsschema! Test kiezen stappenplan:

 1. Kies sport specifiek. Heb je een hardloopdoel, kies een hardlooptest.
 2. Welke vraag/ doel heb je? 
  1. Hardloper
   1. “Ik wil zo efficiënt mogelijk trainen” → Inspanningstest hardlopen gevorderd
   2. “Hoe goed is mijn conditie?” → Inspanningstest hardlopen
   3. “Ik heb een gericht sportdoel en wil hulp om dat te halen” → Inspanningstest hardlopen uitgebreid
   4. “Eigenlijk wil ik optie 1 EN optie 2…” → Inspanningstest hardlopen gevorderd
  2. Wielrenner en andere duursporters
   1. “Ik wil zo efficiënt mogelijk trainen” → Inspanningstest fietsen gevorderd
   2. “Hoe goed is mijn conditie?” → Inspanningstest fietsen
   3. “Ik heb een gericht sportdoel en wil hulp om dat te halen” → Inspanningstest fietsen uitgebreid
   4. “Eigenlijk wil ik optie 1 EN optie 2…” → Inspanningstest fietsen gevorderd
  3. Triatleet →  Inspanningstest triatlon
 3. Hertest na 3-6 maanden om progressie te meten

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd