Wat zijn de aerobe en anaerobe drempel?

Aerobe drempel, anaerobe drempel, Hartslagzones -

Wat zijn de aerobe en anaerobe drempel?

Drempels, omslagpunten, FTP, aeroob en anaeroob. Zomaar een aantal termen die je als duursporter vaak tegenkomt. Wat betekent het nou en wat kan je er mee? In dit artikel leer je alles over de aerobe en anaerobe drempel. 

Auteur: Timo van den Bogaard (MSc. Bewegingswetenschappen)

 

Belangrijk om te weten voor je verder leest

Als jij gaat sporten moeten je spieren energie leveren om te bewegen. Jouw spieren hebben meerdere manieren en brandstoffen om dat te doen. 

De intensiteit en duur van de inspanning bepalen welke methode het lichaam de voorkeur geeft. Eigenlijk kan je de intensiteit opdelen in 3 zones:

  1. Op lage intensiteit zal het lichaam voornamelijk zijn energie halen uit aerobe (=met zuurstof) verbranding van vetten en koolhydraten
  2. Op hoge intensiteit zal het lichaam steeds meer gebruik gaan maken van steady state aerobe en anaerobe (zonder zuurstof) verbranding van koolhydraten
  3. Op zeer hoge intensiteit zal het lichaam bijna alleen nog maar middels anaerobe verbranding van koolhydraten energie aanmaken

 

 

Wat is de aerobe drempel?

De aerobe drempel is de overgang van zone 1 naar zone 2 en de bovengrens van jouw rustige duurtrainingen. Dus: 

De aerobe drempel is de intensiteit waarbij het lichaam, naast aerobe energielevering, een beetje anaeroob energie begint te leveren.  

Dit beetje anaerobe energie zal ervoor zorgen dat je meer zal gaan ademhalen en de lactaatwaarden in je bloed gaan stijgen. Met een inspanningstest kan jouw hartslag, vermogen en tempo op de aerobe drempel bepaald worden via deze stijging. 

Onder de aerobe drempel zal het lichaam voornamelijk vetten als energiebron gebruiken om energie te genereren. De aerobe drempel komt overeen met het punt van maximale vetverbranding. Aangezien jouw vetvoorraad oneindig veel energie kan opleveren betekent dit dat je dit theoretisch eeuwig kunt volhouden. Uiteraard is dat in de praktijk net anders. 

Vlak boven de aerobe drempel gaat het lichaam steeds meer koolhydraten gebruiken als energiebron. Zowel aeroob als anaeroob. Dit proces is nog wel in balans, oftewel "steady state". Dit is tot aan de anaerobe drempel. 

 

 

Wat is de anaerobe drempel?

De anaerobe drempel kent vele verschillende namen. Dit komt door de verschillende meetmethodes die worden gebruik. Misschien heb je een van de volgende wel eens gehoord: omslagpunt, lactaatdrempel, FTP of Critical Power. 

Erg verwarrend al die termen, zeker aangezien ze allemaal ongeveer (!) hetzelfde verhaal willen vertellen. 

De anaerobe drempel is de overgang van zone 2 naar zone 3 en een belangrijke prestatiemaat. Dus:

De anaerobe drempel is de intensiteit waarbij de anaerobe energieproductie flink wordt opgeschroefd. 

Wanneer de anaerobe energieproductie wordt opgeschroefd stijgt de ventilatie en de lactaatwaarden in het bloed flink. Met een inspanningstest kan je jouw hartslag, vermogen en tempo op de anaerobe drempel bepalen via deze stijging. 

Inspanning op de anaerobe drempel hou je 45-90 minuten vol, afhankelijk van je getraindheid. Dit maakt het gelijk een interessante prestatiemaat: als je jouw vermogen of tempo op de anaerobe drempel kent, kan je zeer gericht een race inrichten. 

 

 

Verschil aerobe en anaerobe drempel

Beide drempels zijn belangrijke fysiologische omslagpunten. Het verschil tussen de aerobe en anaerobe drempel zit in de intensiteit en de verandering van fysiologische processen:

  • Intensiteit: aerobe drempel een stuk lager ivm anaerobe drempel
  • Steady state: aerobe drempel wel, anaerobe drempel niet
  • Belangrijkste brandstof: aerobe drempel vet, anaerobe drempel koolhydraten
  • Volhouden: Sporten op de aerobe drempel hou je (theoretisch) eeuwig vol, op de anaerobe drempel 450-90 minuten